Let there be … ubuntu-rs

Da malo parafraziram jednu od najpoznatijih rok pesama….no, sa razlogom.

Neću reći da je jubilej (5 meseci nije baš „okrugao“ datum), ali je već dovoljno vremena prošlo da mogu da izvedem neke zaključke. Dakle, posle skoro 5 meseci korišćenja novog hostinga, a uz to i novog forumskog softvera, rešio sam da malo rezimiram sve to.

Sećate li se starog foruma? Ok, bio nam je drag, ali, svima nama koji smo bili zaduženi da održavamo tako nešto, bio je noćna mora: malo, malo, pa nas komšije Mađari (gde je tada sve hostovano) počaste sa serverom koji je otišao na godišnji odmor. Znate i sami kako je bilo. Sa druge strane, stari forumski softver je, pa blago rečeno, postao star. Nije više razvijan, umeo je da pravi probleme… sve u svemu, vreme je bilo za promenu.

Posao koji smo trebali obaviti je bio ogroman: propremiti sve što treba i smanjiti downtime na najmanju moguću meru. A greške koje su u najavi mogle da se dogode, skupo bi smo platili. Šta je sve urađeno neću ni da pominjem, ali samo konvertovanje baze foruma, koja je bila prava „mešana salata“ od kodnih rasporeda, bio je dobar posao (verovatno i najveći). Sve u svemu, nakon naših priprema i odrađenog posla, imali smo još jedan problem, u tom trenutku veoma veliki: izbor pravog hostinga.

Srećom po nas, i to se završilo na najbolji mogući način. To mogu reći u jednoj reči: EUnet.

U kontaktu sa EUnet-om, dobili smo odlične uslove. Ozbiljna kompanija, višegodišnje iskustvo, sve u svemu, pravi izbor. Ali…(uvek ima ali)… na njihovu preporuku, dobili smo server koji se vrteo na nečem novom. Šta sad?!? Pa ništa. 🙂

U čemu je stvar: dobili smo hosting na njihovoj novoj platformi Cloud servera i to među prvima. Zato je i bilo ono ali od maločas: nismo imali dodira sa tim do sada. Sa ove distance, mogu reći samo da sam zadovoljan sa izborom. U stvari i više nego zadovoljan: svi resursi koje imamo su stabilni i već duže vreme nemamo nikakvih problema (a kad se samo setim… :)). Ali, što je najbitnije, uspostavljena je odlična saradnja. Posledice toga: među prvima ste imali prilike da slušate predavanje o grid serverima na našem IRC-u, i nadam se da ste mogli da naučite nešto novo, nešto u čemu je budućnost računarstva. Ovom prilikom moram da se zahvalim još jednom: hvala Igore. I naravno, biće još akcija, nadam se, na obostrano zadovoljstvo.

I kada je sve završeno, dočekao vas je nov forum, sajt, wiki i sve ostalo na šta ste navikli, u novom ruhu, brže i nadam se bolje:

Lepo, zar ne? 🙂

E, sad, da ne pomislite da smo uzeli maksimalne resurse, pa da zato sve radi. Ne, forum, sajt, wiki i planetu vrtimo na jednom od najslabijih paketa od onoga što imaju u ponudi. Ne zato što nismo mogli da biramo: mogli smo. Mogli smo da uzmemo i najjači paket. Ali nam nije trebao. Sve ovo se vrti na paketu G30r. Na Linuxu naravno. A i sami znate koliko članova imamo i koliko poseta bude. Uostalom, Ubuntu Srbija je najveći forum u okruženju posvećen Ubuntu i Linuxu. Dovoljno.

Za one koji nisu upućeni, malo i o tome.

Kada smo prelazili na hosting kod EUnet-a, u početnom periodu testirali smo maksimalno resurse koji su nam bili na raspolaganju. Lepota je bila u tome što smo u svakom trenutku, i na najmanji znak da nam treba više resursa (RAM, CPU, …) mogli da pozovemo i zatražimo tako nešto, i bukvalno bi za veoma kratko vreme (pričam o minutama, ne o satima ili ne daj Bože danima) imali na raspolaganju sve što nam je potrebno. Na koji način: dva klika. 🙂 Šalu na stranu, ovo je u stvari najveća prednost računara u oblaku. Skalabilno je u svakom smislu, i lako se dodaju resursi. EUnet koristi AppLogic program, kompanije 3Tera. Preko njega je moguće uraditi skoro sve što zamislite. od prostog servera opšte namene do kompleksnih klastera. Evo, pogledajte i sami:

Juče sam imao prilike da uživo vidim kako se koristi i kako radi. Interesantno iskustvo (hvala Nenade). Elem, zaista u par klika možete napraviti šta kod poželite i da to pustite u rad. Naravno, imate i gotove šablone koje možete odmah koristiti ili ih uzeti i prilagoditi potrebama. Više o ovome je Igor pričao na IRC-u.

Malo sam odužio. 😉

Sve u svemu, zaista sam zadovoljan prethodnim periodom i kako sve ovo funkcioniše na novom hostingu.

I, da, da ne bude da se samo mi iz administracije foruma igramo sa novim tehnologijama, možete i vi probati Colud computing.

Advertisements

6 thoughts on “Let there be … ubuntu-rs

 1. Uh mene je EUnet kupio 1999. godine za vreme bombardovanja. Bio sam na dial-up i visio na kojekakvim forumima, kad jedno jutro stigne mail od Euneta kažu i ako mi isteknu uplaćeni sati da se ne brinem, imaću vezu. Ne mogu da ti kažem koliko mi je značilo. Od tada Eunet meni nije provajder već Provajder. A za host zajednice, pokazali da imaju uvo i osećaj za prave stvari, još uvek. Uopšte me ne čudi što i ovaj cloud hosting kod nas uvodi prvi baš eunet.

 2. Povratni ping: Tweets that mention Let there be … ubuntu-rs « Misli i zabeleške… -- Topsy.com

 3. Iskreno da ti kažem, kao najveći nedostatak se pokazalo to što smo na Centosu, i to isključivo iz razloga što sam morao a naučim Yum. 😀

  Šalu na stranu, ovo je bila jedna od najtežih odluka koju je administracija Ubuntu-RS imala pred sobom, pre svega jer nikad nije lako proceniti namere bilo kog donatora, pogotovo kad daje šakom i kapom, kao u ovom slučaju.

  Imao sam dojam da će status Ubuntuove zajednice za Srbiju, ka samo manjeg ogranka globalnog Ubuntu LoCoa, te zakonske obaveze koje moramo ispoštovati, a vezane su za polisu o registrovanim robnim markama (trademarks) koja je prilično restriktivna kada se radi o reklamiranju, predstavljati značajan problem u postizanju dogovora sa bilo kime.

  Međutim, zaista moram da se zahvalim EUnetu, i to ne zbog kvaliteta usluge i dostupnih resursa (što je na vrhunskom ivou, btw), već zbog toga što su zaista bili puni razumevanja i voljni da izađu u susret zajednici kako bi došli do rešenja na obostranu korist. Ovakav pristup je nešto što bi u svakom slučaju presudilo u donošenju odluke, pa čak i da je hosting ponuda bila znatno lošija (a ne mogu da zamislim šta bi, prema potrebama zajednice, bilo bolje od ovoga što su nam dali).

  Što se tiče hardverskih resursa, mora se imati u vidu da zajednici nikad i nije bilo potrebno mnogo, i to pre svega zbog insistiranja na slobodnom softveru, jednostavnosti i kvalitetu sadržaja, a ne ultrazahtevnim vizuelno dopadljivim rešenjima, koja postoje zarad sebe samih.
  Mada, da ne hvalim administratore preterano, trenutna prezentacija je i vizuelno mnogo dopadljivija nego što sam smatrao da će biti.
  (Zahebava ovaj novi Ubuntu brend sa ajvar-crvenom, al šta je tu je :D)

  Ono što me raduje jeste da postoji još puno prostora za unapređenje, kao i dobra osnova za takva unapređenja.

  Sve je bolje od one situacija kad smo znali da su unapređenja i poboljšanja neophodna, ali smo mogli da učinimo malo ili ništa po tom pitanju.

  Sad idemo dalje, a prva stavka bi svakako morala biti skrajanje i sprovođenje plana za animiranje ljudi da pišu i održavaju kvalitetan sadržaj za sajt i wiki, što je nimalo lako.
  Nema odmora…. 😉

  • Da, to si u pravu. Sada kada imamo ovako lepo rešenu situaciju sa hostingom i ostalim, vreme je da se bacimo na pisanje. 😉

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.